IZREDNI dopust za spremstvo prvošolcev: v letu 2020 za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorjuZ letom 2020 tako dopust za spremstvo prvošolcev postane pravica za vse starše tako v javnem kot v zasebnem sektorju.Starši svoje prvošolce spremljajo na njihov prvi šolski dan, zato se velikokrat postavlja vprašanje glede pravice do odsotnosti starša na delovnem mestu. Z letom 2020 tako dopust za spremstvo prvošolcev postane pravica za vse starše tako v javnem kot v zasebnem sektorju.


Vrhovno sodišče je v letu 2018 izrazilo stališče, da je prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek. Ne glede na omenjeno so zaposleni v zasebnem sektorju vse do 18.12.2019 bili prepuščeni delodajalcem in njihovim dogovorom.

Z letom 2020 so tovrstne dileme in krivice odpravljene, saj je državni zbor potrdil dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), s čimer dodeljuje pravica vsem zaposlenim neodvisno od vrste sektorja. S tem je državni zbor odpravil tudi diskriminacijo. Sedaj staršem za spremstvo njihovega prvošolca ni potrebno koristiti njihovega rednega dopusta, saj si lahko zaposleni zaradi spremljanja prvošolca v šolo na prvi šolski dan zagotovijo koriščenje izrednega dopusta.

vir: data, pss